Алуминиева дограма

   При алуминиевите профили работата трябва да е по-прецизна, обковът е нерегулируем и предпоставките за проблеми са повече. Прекъсването на термомоста става посредством пластмаса, която изолира външната от вътрешната част на алуминиевия профил. Алуминиеви профили без прекъснат термомост се използват за вътрешни преграждания и врати. Най-вече се използват за врати за бани, където има голяма влажност. По някога се поставят и за остъкляване на търговски обекти, където има постоянно проветряване при влизането на клиенти.

Цени на алуминиеви врати

Алуминиева дограма, видове дограма, профили и цени
Има цени на алуминиеви врати с брави, бял и дървесен цвят с различни пълнежи. Подходящи са за бани и вътрешни помещения.

Предимства и недостатъци на алуминиевата дограма

Алуминиева дограма, видове дограма, профили и цени
    Алуминият е многофункционален материал с минимален разход на поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта. Алуминиевата дограма е най-здравата и на практика вечна. Алуминият не корозира от влагата, не се влияе от големите температурни разлики и запазва структурата си завинаги. Позволява сложни решения. Използва се за помещения с най-различно предназначение. Лесна се поддържа и осигурява много висока плътност при затваряне. От друга страна обаче, алуминият е добър проводник на температура, което означава, че за направата на прозорци при нашите климатични условия е желателно, когато става дума за жилище или офис, алуминиевият профил да бъде с термично прекъсване. Това са пластмасови вложки, които разделят профила на две части, като по този начин разграничават вътрешното от външното пространство. Ширината на термомоста е от съществено значение за добрите резултати. Препоръчва се избор на алуминиев профил с термично прекъсване минимум 16 мм, а желателно е да бъде с 20 или повече мм. Тук обаче трябва да се напомни, че профилите с прекъснат термомост са по-скъпи. Ето защо, в резултат на постоянното търсене на по-ниски цени от страна на клиентите, производителите на алуминиеви профили и техните дистрибутори предлагат "мини серии" с термично прекъсване от 4 до 10 мм. С тях те търсят компромис в съотношението цена - качество.

  Традиционно дограмата се предлага в бял цвят. Ако вашето цветово предпочитание е различно, производителите могат да изпълнят всяко желание. Алуминиевите профили могат да бъдат прахово боядисани практически в цялата цветова гама по каталога RAL, а също така да бъдат елоксирани в цветове с метален блясък през златист до черен. Разбира се, при излизане от традиционното цената също нараства. Алуминиевата дограма с термомост има близки до три камерната ПВЦ дограма топлоизолационни качества. Позволява остъкляване, както от едно стъкло, така и от различни по дебелина стъклопакети. Алуминиева дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. От особена важност е дебелината на стените на алуминиевите профили. Дограмата от тънкостенни профили, която е подложена на интензивни натоварвания има опасност от огъване, усукване и пукане на стъклопакетите. Тя би следвало да е по-евтина, но не е по-добрия избор. Често се водят спорове дали алуминиевата дограма, дори и при наличието на термомост е подходяща за нашите климатични условия. Трябва да се има предвид, че алуминия като метал притежава много добра топлопроводимост и въпреки прекъснатия термомост при определени условия - висока влажност на въздуха и големи температурни разлики, може да се получат условия за образуване на конденз. Съществува алуминиева дограма и без прекъснат термомост. В практиката е известна още като "студен профил". Нейното използване в жилището също е възможно, но то се ограничава до направата на вътрешни врати, предимно на бани и тоалетни, вътрешни преградни стени и други интериорни решения. Приложима е и за остъкляване на тераси, които не се отопляват. Монтирана на външна стена в отопляемо помещение с висока влажност на въздуха, гарантира образуване на конденз и мухъл, затова такъв вид употреба не трябва да се допуска.

Цената и е доста по-ниска от тази на профилите с прекъснат термомост и дори от ПВЦ профилите. Това я прави добър избор за посочените приложения.