ДОГРАМА - ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ПОДДРЪЖКА, ПРАВИЛНО ПРОВЕТРЯВАНЕ

      Настоящата брошура си поставя за цел да ви предложи някои указания за поддържане и проветряване, така че ползването на прозорците да се превърне в истинско и трайно удоволствие за вас.

МОНТАЖ
  Ако стените около прозореца все още не са измазани, не изваждайте в никакъв случай юстировъчните подложки /трупчета/ между зидарията и касата. Те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца и НЕ ТРЯБВА да се отстраняват. Подложките ще останат в мазилката.
  След приключване на монтажа се препоръчва долната част на касата да се почисти с помощта на прахосмукачка, като се използва островърхата дюза. Евентуални метални стружки, останали от монтажа, могат да предизвикат появата на петна от ръжда.
  След монтирането от прозорците се сваля защитното фолио. При понататъшни ремонтни дейности е желателно отново да се постави подходящо фолио.

ЕКСПЛОАТАЦИЯ
  На закупените от Вас прозорци е монтиран качествен марков обков. Внимавайте дръжката на прозореца да бъде винаги във вертикално положение нагоре /ако обкова е за двуосово отваряне/, в хоризонтално или вертикално надолу. Оставянето на дръжката в междинно положение може да предизвика грешно отваряне /с изключение на случаите, когато обкова позволява процеп за проветряване/. Възможно е да се получи така, че при горно отворено положение на крилото, то може да се завърти и по вертикалната ос. НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ! Така наречената „ножица” на обкова, задържа стабилно крилото в горния край. ПРЕМЕСТЕТЕ ДРЪЖКАТА НАГОРЕ /ПОЛОЖЕНИЕ ГОРНО ОТВАРЯНЕ/, ЗАТВОРЕТЕ ПРОЗОРЕЦА И СЛЕД ТОВА ЗАВЪРТЕТЕ ДРЪЖКАТА В ХОРИЗОНТАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ  /ОТВАРЯНЕ ПО ВЕРТИКАЛНАТА ОС/.

ПОЧИСТВАНЕ НА ПРОЗОРЦИТЕ
  Нормално замърсените каса и крила на прозореца могат да се почистят лесно с хладка вода, в която е прибавен препарат за почистване на съдове. На всяка цена да се избягва използването на абразивни препарати, а така също и почистване на сухо с кърпа за прах. За почистването на стъклата няма да Ви даваме съвети. Бихте могли да ги почиствате по предпочитания от Вас начин. СТРОГО СЕ ЗАБРАНЯВА използването на препарати за почистване и полиране, съдържащи разтворители.

УПЛЪТНЕНИЯ
  Уплътненията по протежение на касата и крилото също се нуждаят от почистване на прах и други замърсители. При положение, че уплътнението излезе от каналчето си, достатъчно е да го притиснете с палец като започнете от мястото, където уплътнението лежи в каналчето. Избягвайте използването на остри предмети- така може да нараните уплътнението.

СТЪКЛОПАКЕТИ
  Стъклопакетите се състоят от две или повече стъкла /флоат/, с изключително равна повърхност, между който има въздух или специален газ. Те се запечатват със специален уплътнителен материал, така че да не пропуска въздух и влага. Изолационната им способност се обуславя от ниската топлопроводимост на съдържащия се в стъклопакета въздух.

КОНДЕНЗНА ВОДА
  При определени климатични условия, както стъклото, така и касата /при алуминиевите прозорци/ могат да се „изпотят”.  Ето някои примери от ежедневието: Извадете каквато и да е бутилка от хладилника и я поставете на масата. Ще установите, че след кратко време шишето ще се покрие с влага. Ако през зимата влезете в отоплено помещение и сте с очила, стъклата им ще се замъглят. Обяснението: При среща на топлия въздух с някаква по-хладна повърхност, въздухът се охлажда и онова количество влага, което не може да бъде погълнато от по–топлия въздух, се отлага във вид на кондезна вода върху по-студената повърхност /в нашия случай бутилката или стъклата на очилата/. Как всичко това касае нашите прозорци. При съчетание на висока влажност и ниски външни температури, гореописаните явления се проектират и върху прозорците. В зависимост от предназначението на помещението, високи нива на влажност на въздуха има най-често в бани, кухни и спални, а също така и в помещения с много растения. Ако се появи кондезна вода, то тя ще е върху стъклопакета в неговата долна част или по продължение на цялата му обиколка. С използването на нискоемисионно КА или ЕКО стъкло се намалява възможността от появата на конденз по стъклопакета, но тази възможност не е нулева.
  ПРЕДПОСТАВКА ЗА МАКСИМАЛНО ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ТОВА ЯВЛЕНИЕ СЕ ЯВЯВА ПРАВИЛНОТО ПРОВЕТРЯВАНЕ НА ПОМЕЩЕНИЯТА!

ПРАВИЛНО ПРОВЕТРЯВАНЕ
  Закупените от Вас прозорци са със значително по-добре уплътнени фуги в сравнение с досегашните прозорци. Сега Вашият дом не е изложен на непрекъснато ”проветряване” вследствие на лошо уплътнение. Вече имате възможност да регулирате този процес в зависимост от нуждата. Имайте в предвид, че влажността в помещенията освен от водни пари, които се образуват от варене и пране се поддържа и от самия човек. Измерено е, че дори когато човек спи отделя 1-2 литра влага. Всичко споменато до тук, налага редовно да проветряваме помещенията, за да предотвратим повишаването на влажността на въздуха в него. Така подобрявате и дълготрайността на различните видове покрития по стените и предотвратявате появата на плесен върху тях. Краткото, но интензивно проветряване, най-вече чрез създаване на течение, като се отворят всички прозорци, е в състояние да обмени въздуха в помещението. По продължително проветряване ненужно охлажда вътрешните стени и е неикономично.
През деня проветрявайте помещенията 3, 4 пъти в зависимост от тяхното предназначение. С един постоянно открехнат прозорец не се постига достатъчно проветряване. Проветряването винаги трябва да става с външен въздух.  Студеният въздух поема много малко влага от вън,  като се заграее в помещението поема много повече влага. Влажният и топъл въздух от даденото помещение не бива да се отвежда в друго студено помещение, а винаги трябва да се „отвежда” навън. След затварянето на прозорците свежият въздух ще се затопли от акумулираната в стените на сградата топлина за няколко минути. Запотяването на прозорците е сигнал,че трябва да се проветри дадено помещение, тъй като влажността на въздуха в него се е увеличила. Чрез проветряването Вие ще осигурите същевременно и един комфортен климат за обитателите.
Един практичен съвет: Времето, необходимо за проветряване през зимата, можете да контролирате много просто. Щом отворите прозореца, студеното външно стъкло веднага се замъглява, изчезне ли това замъгляване, трябва да затворите прозореца.

ГРИЖИ ЗА ОБКОВА
  Веднъж годишно всички подвижни части на обкова трябва да се смажат с масло или грес, несъдържащи смоли или киселини. Заяждането на части от обкова ще Ви покаже и преди този срок нуждата от смазване.

ТРУДНО ОТВАРЯНЕ ИЛИ ЗАТВАРЯНЕ НА ПРОЗОРЦИТЕ
  Обковът е регулируем. Този реглаж обаче трябва да бъде извършен от специалист. Така че, позвънете на някой от телефоните и в най-кратък срок наш специалист ще Ви посети.
НЕ ПОДПИРАЙТЕ КРИЛАТА НА ПРОЗОРЦИТЕ
  В никакъв случай не поставяйте предмети, за да не се блъсне крилото на прозореца. С това можете да си навлечете само повреди и неизправности.